Mi a Dévény módszer?

A Dévény módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer, nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből és a módszer két fő területéből kapta. A módszer rövidített nevén a DSGM. 

A módszer lényege, hogy az ínak, izmok és idegvégződések speciális, látszólag egy masszírozáshoz hasonló technikával ingerelhetőek, melynek következtében az agy közvetlenül stimulálódik. Ezzel a speciális manuális technikával (SMT) az izom-ín-kötőszövet rendszerben kialakuló kontraktúrák, mozgásbeszűkülések kezelhetők és megszüntethetők. A szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvedő csecsemők eredményes kezelése mellett a baleseti sérülések utókezeléseinél, ortopédia, neurológia és reumatológia területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt kiemelkedő hatékonysággal alkalmazható.

Minden olyan esetben alkalmazható, ahol a mozgás nem megfelelő és korrekcióra szorul.

A módszer 2 lépésből áll: gyógyítás és fejlesztés.

A Dévény módszer  “képessé tesz”, azaz megtanítja a pácienst arra a mozgásformára, amit az nem tud. Hiszen a gyógyulás első lépése, hogy a páciens képes legyen az adott mozgást végrehajtani, a következő lépésben lehet azt fejleszteni.

Miről szól egy állapotfelmérés?

A kezeléseket minden esetben megelőzi egy DSGM-szakgyógytornászi vizsgálat, ami 30 percet vesz igénybe. A vizsgálat a DSGM speciális tünettanának felhasználásával történik, amely a módszerhez hasonlóan a tapasztalat alapján jött létre, és amelyet az izmokkal, inakkal és a kötőszövettel történő közvetlen kapcsolat alakított ki. Ezek olyan tartási és mozgási eltérések, valamint a különböző testtájakon és a bőrön keresztül mutatkozó izomelváltozások, amelyekre a szakemberek eddig nem figyeltek fel.

A vizsgálat kiterjed:
– az idő előtt, vagy nehezen született un. „rizikó babák” vizsgálatára
– a korai időszakban a későbbi mozgásproblémák lehetőségére utaló un. „gyanújelek” felismerésére
– a kifejezett tartási és mozgásproblémák tüneteinek észlelésére.

Mit vigyek magammal első alkalommal?

Kérjük hozd magaddal a csecsemő születési zárójelentését, ha van ortopédiai, fejlődésneurológiai, koponya UH vizsgálatról eredmény. 1-2 textilpelenkát, azon történik a vizsgálat. Egy adatlap felvétele után megvizsgálom a kisbabát, és átbeszéljük mit látok, tapasztalok, és hogy életkorának megfelelő-e a csecsemő mozgása.

Hány hetesen lehet elkezdeni a kezeléseket?

Szülési/születési problémák esetén minél előbb, a kórházból kikerülve érdemes Dévényes szakembert felkeresni. Szemmel látható tünetek esetén (ferdenyak, lábtartási rendellenesség, „C-tartás” , arccal egy irányba nézés) 3-4 hetes korban megkezdett kezelés gyors javulást eredményez. A tünetek később is jelentkezhetnek, ezért azok észlelése után is célszerű időpontot kérni. Ha minden rendben volt a szülésnél, de bizonytalan vagy valamiben, vagy csak megnyugodnál, hogy minden rendben van a kisbabáddal, 6 hetes kor után javasolt egy állapotfelmérés/szűrés.

Hogyan történik a kezelés?

Csecsemők, kisgyermekek esetében különböző,  fekvő, ülő, térdelő, guggoló, álló testhelyzetekben, majd mozgásvégzés közben (forgás, kúszás, mászás, járás) alkalmazott technikával is kezelek. Nagyon óvatosan, lassan, fokozatos finom erőadagolással fejtjem ki az ingerhatást. 

Milyen gyakran kell kezelésre járni?

Általában heti 1 alkalommal, súlyosabb esetekben javasolt a heti 2 kezelés.

Meddig kezelik a gyereket?

Amint a  tünetek a kezelések hatására rendeződnek, nincs szükség több kezelésre, azonban kontroll vizsgálatot javasolni szoktam. Megfelelő mozgásfejlődés esetén a vizsgálatok között  szünet is tartható. Egy utolsó kontroll vizsgálat a járás megkezdése előtt ajánlott. A mozgás kifogástalan minősége ugyanolyan fontos a DSGM számára, mint a mozgás létrejötte. 

Mi a különbség a Dévény-módszer és más gyógytornák között?

Ami a leginkább kézzelfogható, az eredmény és az eredmény gyorsasága. A gyógytornák általában röviden összefoglalva azt erőltetik, ami nem megy. A Dévény-torna a mozgásbeszűkülés okát keresi és oldja fel, ami által a mozgás beindul. Ez a módszer sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint más gyógytornák.

Lehet a kezeléssel ártani?

A kezeléssel ártani nem lehet, csak használni. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a szülési sérülésből DSGM kezeléssel gyógyult gyermekek az átlagnál ügyesebbek, erősebbek és mozgékonyabbak lesznek, ezért álláspontom szerint a legkisebb gyanújel esetén is kezelni kell, mert a korai kezelés előnyei később behozhatatlanok.

Orvosok is ajánlják a módszert?

Határozottan igen! Fejlődésneurológusok, ortopéd szakemberek, házi orvosok, védőnők is tanácsolják a Dévény-torna használatát.

Csinálható párhuzamosan többféle gyógytorna a Dévény-módszer mellett?

Csinálható, de nem ajánlott, mert nehezen követhető, hogy valójában mi használ a gyereknek. A gyógytornák gyakorlatai, így a Dévény-torna is egymásra épülő elemekből állnak, amelyek alkalmazását és az alkalmazás hosszát a javulás foka is befolyásolja. Más gyógytornák a Dévény-torna sikerességét nem módosítják, nem csökkentik, de a javulás pontos okának objektív ismeretét igen. A párhuzamos tornák használata ennek ismeretében tehát a szülő döntése.

Ha abbahagyjuk, visszaeshet a gyermekem fejlődése?

A már elért eredmények stabilak, visszaesés nem következik be az abbahagyást követően. Amennyiben azonban a kezelést hamarabb hagyja abba a beteg, mint amikor a gyógytornász javasolja, úgy lehetséges a fejlődés újbóli megrekedése, illetve a gyógyulás megállása.

A kezelés szüneteltetése és a fejlődés, gyógyulás kontrollálása a módszer része. A kezelések lezárását követően megbeszélt időpontokban konzultál a szülő a gyógytornásszal, és viszi kontrollra a gyermeket.