Melyek a mozgásfejlődés meghatározó lépései?

A fej emelése

A fejemelés az alapja a hasról – hátra, majd onnan visszafordulásnak.

Forgás

Minden egyes nagymozgás megalapozza a következő mozgáshoz szükséges izmok erejét. A kúszáshoz, mászáshoz szükséges a hasról-hátra, illetve hátról hasra fordulás.

Ellentétes kar – láb mozgás; kúszás, mászás

Az ellentétes kar-láb mozgás elengedhetetlen a 2 agyfélteke összehangolásában. Ennek hiánya koordinációs problémákat, esetleg tanulási zavarokat (dyslexia, dysgrafia, dyscalcunia) okozhat kisiskolás korban. A kúszás, mászás során megerősödnek a hátizmok, így stabilan, egyenes háttal tud majd ülni a csecsemő.

Felülés

A felüléssel megváltozik a gyermek perspektívája, kitágul számára a világ. A mentális fejlődéséhez ezért nagyon fontos, hogy időben történjen a felülés, melyhez a korábbi mozgások időben történő képessége szükséges. Ha az említett mozgások hiányoznak, mégis a szülők próbálják önállóan ültetni a kisbabát, a gyenge hátizom nem tudja megtartani a gerincet, és kóros görbületek, „púpos” ülés is kialakulhat.

Felállás, járás

A felállást, járást az üléshez hasonlóan nem szabad erőltetni, siettetni. Azért nem jár még egyedül a gyermek, mert nem elég erős az izomzata, vagy nem megfelelő még a koordinációja hozzá. Idő előtt elkezdett járatással hibás mozgások, lábtartások kerülhetnek begyakorlásra, melyek „segítség és vezetve járatás” nélkül jó eséllyel elkerülhetőek lennének.

Mit tekinthetünk megnyugtató mozgásfejlődésnek?

A leggyakorlottabb anyukák sem tudják pontosan „mi a normális” mozgásfejlődés, hiszen átlagos gyerek nincs, az egy családban nevelkedő gyerekek is fejlődhetnek teljesen eltérően egymástól.

Az átlagosnál gyorsabb fejlődésnél is figyelni kell a babára. Leggyakoribb például a mászás kimaradása, amely a későbbi mentális fejlődést és tanulási képességeket jelentősen befolyásolja, Gyakori, hogy nem a lábuk kitevésével állnak fel a babák, hanem erőből azonnal két lábra húzzák magukat, közben össze-vissza áll a bokájukat. Előfordul az is, hogy túlságosan kiforog egyik vagy mindkét láb álláskor. Ha ez a lábtartás rögzül, sajnos a járás is ilyen lesz.

Az átlagosnál lassabb mozgásfejlődés esetén mindenképpen kell állapotfelmérést kérni, hogy a szakember kiszűrje, milyen probléma akadályozza a megfelelő mozgás beindulását. A csecsemők esetében alkalmazott Dévény-módszer célja, hogy a teljes és egészséges mozgásfejlődésen segítse át a csecsemőket. A mozgásfejlődés megrekedése vagy a problematikus mozgásfejlődés a következő mozgásfejlődési lépcsőfok hibáját is okozhatja. Idő előtt elkezdett járatással hibás mozgások, lábtartások kerülhetnek begyakorlásra, melyek „segítség és vezetve járatás” nélkül jó eséllyel elkerülhetőek lennének.